Laten we eerlijk zijn, een droge huid is nooit welkom. Maar wanneer het op een van de meest delicate delen van de huid verschijnt, kan het zelfs nog vervelender zijn. Ik heb het over droge oogleden. De huid rondom de ogen is 80% dunner dan die van de rest van het lichaam, dus het is meestal een beetje kwetsbaarder en gemakkelijk geïrriteerd. Het hebben van droge oogleden kan leiden tot irritatie, schilfering en roodheid. Als je denkt dat je last hebt van droge of schilferende oogleden, dan moet je dit artikel zeker verder lezen.

Wat zijn droge oogleden?

Droge oogleden is een geïrriteerde huid rondom de ogen die er zelfs schilferig uit kan zien. Dit ontstaat doordat de normale huidbarrière blijkbaar door iets wordt verstoord. De droge huid leidt dan tot verlies van hydratatie en vocht in de huid en kan zelfs leiden tot een ontsteking. 

Omdat de huid rondom de ogen dunner en gevoeliger is zal je het snel doorhebben als je last hebt van droge ogen. Daarbij is het ook nog eens hartstikke vervelend als je last hebt van uitdroging, roodheid, jeuk, schilfering of zelfs zwelling. 

Wat veroorzaakt droge oogleden?

Helaas zijn er talloze oorzaken van droge oogleden. Deze oorzaken kunnen onder meer genetische huidaandoeningen, stress en de algehele gezondheid omvatten, maar zijn niet beperkt tot. Maar als het gaat om de meest voorkomende problemen, gaan droge oogleden vaak gepaard met seizoensveranderingen zoals koude temperaturen en droog weer. 

Tijdens de herfst- en wintermaanden kan het weer ervoor zorgen dat de huid ontdaan wordt van zijn oliën, wat de natuurlijke vochtbarrière van de huid aantast en leidt tot een droge, jeukende huid op het lichaam. Het is vergelijkbaar met hoe je lippen gehydrateerd en glad zijn in de hitte van de zomer, maar in de winter veranderen in gesprongen en gebarsten lippen.

Een andere oorzaak zijn allergenen en irriterende stoffen die typische triggers zijn voor eczeem of een ontstoken huid. Veel voorkomende boosdoeners kunnen make-up, parfum, pollen of zelfs nagellak zijn. Daarom raden wij bij Face & Body Lounge aan om nieuwe producten op een klein deel van de huid te testen voordat je het over je hele gezicht smeert. 

Is er een manier om droge oogleden te verhelpen?

Om te beginnen, wil je voorkomen dat je producten zoals make-up op je oogleden aanbrengt, voor het geval ze je irritatie en droogheid veroorzaken. Tijdelijk kan je ook oogcrèmes en oogmake-up vermijden, zodat de toestand niet verslechtert. Breng kleine veranderingen aan te brengen en ruil jouw gebruikelijke producten in voor zachtere huidverzorgingsproducten. Zoek naar producten die zijn ontworpen voor gevoelige huidtypes en die worden bestempeld als zachtaardig, hypoallergeen en geurvrij..

Als je merkt dat een van deze stappen inderdaad de droge huid van de oogleden geneest, ga dan niet gewoon terug naar jouw oorspronkelijke routine. Blijf zachte en gevoelige huidvriendelijke producten gebruiken om de tere huid rond jouw ogen te voeden en toekomstige irritaties te voorkomen.

Ingrediënten zoals hyaluronzuur, glycerine, vitamine E, niacinamide, squaleen en ceramiden zijn de beste keuzes voor de behandeling van een droge huid. 

Kort gezegd: droge oogleden zijn te behandelen.

Iedereen kan droge oogleden hebben en het kan zonder waarschuwing oplaaien. Maar het goede nieuws is dat het absoluut te genezen is. De sleutel tot het genezen van de droge oogleden is om jouw producten minimalistisch en zacht te houden.

Wil je advies over jouw droge huid? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak voor een gratis intake gesprek.