De warme zomertemperaturen en de vochtige lucht veranderen langzaam in een koelere, drogere lucht. De seizoensverandering heeft een grotere impact op onze huid dan dat de meeste mensen denken. Onze huid is namelijk de eerste en belangrijkste barrière tussen ons lichaam en de buitenwereld. Naarmate de temperatuur en luchtvochtigheid dalen, is de huid een van eerste organen die de effecten zal voelen. Denk aan een drogere, kwetsbaardere, schilferige en jeukende huid. 

Herfst (en ook de winter) zijn de seizoenen waarin huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis weer terugkeren… Om de huid stralend en gezond te houden hebben wij een aantal dingen voor jou opgeschreven zodat jij en jouw huid gelukkig de herfst in kunnen

Waarom wordt mijn huid in de herfst zo droog?

In de herfst en vooral in de winter de dip in luchtvochtigheid, kouder weer, warme douches en verwarmingen zorgen allemaal voor een beschadiging van de huidbarrière. Wanneer deze barrière wordt aangetast leidt dit tot gevoeligheid van de bovenste laag van de huid, verlies in hydratatie en kan zelfs leiden tot meer ontstekingen. 

Wanneer moet ik mijn routine veranderen?

De ene dag zal het weer nog warm genoeg zijn voor een korte broek en de volgende dag komt het met bakken uit de hemel vallen, toch zijn er wel een paar rode vlaggen die je kunnen aansporen om aan de overgang van de zomer routine naar de herfst routine te gaan. 

Een goede vuistregel is hoe vaak je naar een dun jasje reikt voordat je naar buiten gaat. Als je meer lagen begint te dragen dan is het een rode vlag om te gaan denken aan een andere strategie in jouw huidverzorging regime. Belangrijker nog is om naar je eigen lichaam te luisteren. Sommige mensen hebben sneller een droge huid en zullen dus ook sneller hun huidverzorgingsroutine moeten aanpassen. 

Skincare Swap 1: Reiniging

Schuimende reinigingsmiddelen of gels die helpen om olie onder controle te houden en een nachtelijke diepe reiniging uit te voeren, zijn een uitkomst wanneer de zomer temperaturen boven de 20 graden raken. Maar in de winter, als er in het begin minder vocht in de lucht zit en de huid minder olie produceert, is het een dubbele droge huid. Reinigingsmiddelen die de natuurlijke oliën van de huid verwijderen, versnellen en intensiveren de droge huid.

Kies in plaats daarvan voor een zachte, romige formule. Voor een extra dosis vocht op de huid, probeer een crème-tot-olie-reiniger, om te zorgen voor een gehydrateerde en gezonde huidbarrière.

Skincare Swap 2: Moisturizers

Tijdens de zomerdagen kan een lichte lotion of crème voldoende zijn om de huid gehydrateerd en soepel te houden, maar zodra de temperatuur daalt, is alles anders. Er is geen ontkomen aan: de huid gehydrateerd houden in de koudere maanden is de belangrijkste regel van huidverzorging in de winter.

Kies een rijke, romige vochtinbrengende crème met bevochtigingsmiddelen en occlusieve ingrediënten om een ​​verdediging tegen een droge huid op te bouwen.

Skincare Swap 3: Serums

Om een stapje verder te gaan om uitdroging van de huid te bestrijden, breng je een voedend serum aan, dat helpt om verloren vocht aan te vullen, waardoor je langdurige hydratatie en een gladdere, vollere huid krijgt.

Dep het serum op een vochtige huid na het reinigen maar vóór een vochtinbrengende crème.

Skincare Swap 4: Zonnebrandcrème

Tenzij je op een stralende winterdag aan het skiën, sporten of golfen bent, of tenzij je in een zuidelijke halfrond woont, is er niet veel behoefte aan een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

Aan de andere kant domineren UVA-stralen de wintermaanden. En nog erger: vanwege de koelere temperaturen is het moeilijker om de effecten van de straal op jouw huid te voelen, wat kan leiden tot ernstige schade door de zon zonder dat u het merkt.

Tijdens de koele maanden is het belangrijk om een ​​zonnebrandcrème te kiezen met het label ‘breed spectrum’, aangezien de SPF-classificatie alleen betrekking heeft op bescherming tegen UVB en niet op UVA-licht.

Skincare Swap 5: Actieve stoffen en exfolianten

Voor gevoelige huidtypes, doe rustig aan met potentieel irriterende ingrediënten, zoals alfahydroxyzuren, bèta-hydroxyzuren, retinoïden en toners.

Omdat het voor de huid gemakkelijker is om tijdens de drogere maanden ontstoken te raken, raadt ik ook aan om minder te exfoliëren. Eén of twee keer per week, zou voldoende moeten zijn, tenzij je zichtbare schilfering hebt. 

Skincare Swap 6: Lippenbalsem

Als je denkt dat een kleine beetje lippenbalsem je lippen zal beschermen tegen kloven of barsten, denk dan nog eens goed na. Schaf eens een professionele lipbeschermer aan die jouw lippen de winter door helpt!

Wil jij meer tips over de huid bekijk dan hier meer blog artikelen. Iedere dag een tip, behandeling of interessante informatie ontvangen volg ons dan via Instagram.