We weten allemaal denk ik wel hoe belangrijk het is om te ontspannen. Goed ontspannen staat voor mij gelijk aan goed slapen, een goede nachtrust is dus het eerste waar ik aan denk als ik denk aan ontspanning. MAAR wist je dat ontspanning ook zorgt voor een mooie, glanzende huid… Het is natuurlijk helemaal niet zo gek dat je een onrustige huid krijg in tijden van stress. In deze blog vertellen wij jou alles over wat stress met de huid doet en hoe je alsnog kunt ontspannen.

Voel jij je ook zo mooi en gelukkig als je lekker in je vel zit? Dat is dus helemaal niet gek, want vaak is het ook zo! Een stress-vrij, gelukkig leven zal terug te zien zijn in jouw huid. Maar wat gebeurt er nou precies met je huid als je NIET ontspannen bent? En wat kun je doen om juist wel weer terug te gaan naar die ontspannen momentjes?

Wat doet stress met je huid?

Zodra je meer stress krijgt, maakt je lichaam automatisch stresshormonen aan. Een van deze hormonen is cortisol. Dit hormoon zorgt ervoor dat je een korte periode van stress goed aankunt. Dit hormoon spoort je aan om harder en soms ook zelfs sneller te werken. Het lijkt bijna zo dat dit stresshormoon heel fijn zou kunnen werken als even snel een deadline moet afronden of bijvoorbeeld even snel iets moet regelen. Het nadeel van dit stresshormoon, zeker op langere termijn is dat dit invloed kan hebben op de huid. Het zorgt voor een balansstoring in de hormoonhuishouding, waardoor onder andere het vocht in je lichaam minder goed wordt vastgehouden. Dit zou een oorzaak kunnen zijn van een vochtarme huid. 

Daarnaast zorgt stress er ook voor dat collageen, nog sneller, wordt afgebroken in de huid. Collageen hebben we juist nodig voor een mooiere en stevigere huid. Het gevolg van stress, je huid kan dof worden, meer rimpels en fijne lijntjes laten zien. Soms komt het zelfs voor dat je meer kans hebt op rode vlekjes, puistjes en ontstekingen. De huid maakt door het stresshormoon meer talg aan en dat kan huidirritaties veroorzaken. Zeker voor de gevoelige huid kan dit funest zijn.

Misschien herken je dit wel? Maar indirect kunnen er ook huidproblemen ontstaan door stress. Gemiddeld gaat de gestreste mens ongezonder leven. De een grijpt naar snoep, de ander stopt met sporten bijvoorbeeld. Vaak heb je ruimte om gezond te leven als je rust hebt in je hoofd.

Advies bij huidproblemen door stress

Een echte inkopper, maar heel belangrijk om dus wel te gaan doen: meer ontspannen… Natuurlijk weten wij ook dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan, maar ga iets voor jezelf vinden dat werkt. Denk aan bijvoorbeeld yoga, even niet meer op je telefoon, even wandelen tussen alle bedrijven door, etc.

En vergeet overigens niet dat het verzorgen van je gezicht hier eigenlijk ook in thuis hoort. Deze routine kan zelfs heerlijk ontspannen gevonden worden en dus stress verminderen! Van een goed reinigingsritueel profiteert je huid optimaal: overdag is het goed gehydrateerd en ’s nachts heeft deze de kans om te herstellen.

Voor velen kan een huidverzorgingsroutine – of het nu gaat om drie of tien stappen – de dagelijkse stress verminderen. Geef jezelf dus de tijd en ruimte om elke dag een paar minuten aan jezelf te besteden. Het is een kans om pauze te nemen! Bovendien is het laagdrempelig, omdat het reinigen en opmaken van je gezicht vaak al een onderdeel is van je dag. Maak dus van je skincare: SELFCARE!

5 tips voor een ontspannen ritueel

1. Reinig je gezicht, net iets langer! 

Hoe lang was jij je gezicht? Grote kans dat dit maximaal 15 seconden is. Door je gezicht 60 seconden te reinigen, kunnen de ingrediënten echt werken. Het volgen van de 60-seconde-regel helpt jezelf ook om even op een lager pitje te leven en stress van je af te laten glijden.

2. Luister naar rustige muziek
Misschien houd je van stilte, maar je kunt er ook voor kiezen om een ontspannend muziekje op te zetten of tegelijkertijd een meditatie-oefening te doen.

3. Doe het licht uit als je je huid verzorgt
Verzorg je jouw huid, doe dan eens de lichten uit. Het klinkt misschien gek, maar het maakt van huidverzorging een ontspannende oefening voor je welzijn. Je bent even niet bezig met je spiegelbeeld, maar met de kalmerende handelingen, of je nu zachtjes de huid rondom je ogen masseert of je dagcrème op je gezicht smeert.

4. Doe elke dag hetzelfde
Door er een vaste routine van te maken, weet je wat je kunt verwachten en dat kan stress verminderen. Bovendien kan het een geruststellend ritueel zijn om dagelijks je gezicht te wassen, te hydrateren en make-up aan te brengen in alle rust. Het herinnert ons eraan dat we zorg waard zijn. Doe het aan het begin en eind van de dag, zodat je ontspannen de dag begint en aan het eind van de dag de hectiek van je af kunt deppen, wassen en masseren.

5. Doe het verzorgingsritueel in je eentje
Als je je gezicht reinigt of make-up aanbrengt, ben je meestal alleen in de badkamer. Er zit iets meditatiefs aan om daar gewoon te staan en die tien minuten voor jezelf te nemen. Zonder afleiding van een mobiele telefoon (neem die dus vooral niet mee) of kinderen. Probeer het effectieve 3 stappenplan uit om jouw huid goed te beschermen: reinigen, aanvullen, verzorgen.

Probeer dit ritueel eens een maand uit en maak het eigen. Wat lukt wel? Wat maakt jou ontspannen? En hopelijk helpt dit ritueel je dan om huidproblemen door stress te verminderen.