Acne is erg vervelend en het gebeurd veel mensen dat wanneer ze eindelijk van hun acne af zijn dat ze overblijven met littekens en/of donkere plekjes op het gezicht. En dat is natuurlijk zeker niet de bedoeling. Wat moet je doen om ervoor te zorgen dat er geen littekens ontstaan? En hoe verminder je de littekens die je nu al hebt. Laten we beginnen bij het begin, want wat is acne eigenlijk? 

Wat is acne? 

Acne is een ontsteking van de talgklieren van de huid. Acne is één van de meest voorkomende huidaandoeningen. Iedereen heeft er wel eens last van en vooral op jongere leeftijd komt dit regelmatig voor. Dit worden dan ‘jeugdpuistjes’ genoemd. Acne kan onschuldig zijn voor de huid, maar in de ergste gevallen kan dit omslaan in permanente rode/donkere vlekken en soms zelfs littekens.

Wat moet je doen om acne littekens te voorkomen? 

Wij zeggen altijd ‘voorkomen is beter dan genezen’. Heb je last van acne en wil je er voor zorgen dat er zo min mogelijk littekens achterblijven, hebben wij hier vier belangrijke tips voor jou:

  1.     Houd de huid goed schoon. 

Reinig je huid met water en een goede reiniger. Gebruik geen zeep! Daar droogt de huid van uit. Als je je gezicht niet goed schoonmaakt, kan er vuil in de acne-wondjes gaan ontsteken en littekens veroorzaken. Gebruik bijvoorbeeld de Clarifying Cleanser van Murad.

  1.     Knijp de puistjes niet uit. 

Als je puistjes niet juist uitknijpt ontstaan er wondjes. Als er vuil in de wondjes terecht komt ontstaan er heftige ontstekingen. Waardoor je een grotere kans hebt dat er meer en grotere littekens achterblijven. 

  1.     Krab acne-wondjes niet open. 

Dit gaat helaas soms onbewust, maar probeer er echt zo veel mogelijk op te letten en het te voorkomen. De open wondjes die je dan creëert, kunnen gaan ontsteken en laten lelijke littekens achter. 

  1.  Bespreek je huidprobleem met een specialist. 

Wij adviseren iedereen die last heeft van acne een specialist raad te plegen (bijvoorbeeld Face & Body Lounge). Ga niet zelf op internet zoeken wat jouw huid nodig zou moeten hebben. Iedere huid is anders en dat betekent dat ook iedere huid een andere behandeling/ producten behoort toe te passen.

Product tegen littekens in de spotlight: Murad InvisiScarTM Resurfacing Treatment

Het product is fluweelzacht en vult direct de littekens op. Van dit product is klinisch bewezen dat het grootte, diepte, kleur en de textuur van littekens binnen acht weken zichtbaar vermindert. De actieve ingrediënten zijn:

  • Glucosamine & salicylzuur (BHA): exfoliëren en vervagen littekens. 
  • Gezuiverde TECA centella asiatica: hydrateert om zo de natuurlijke barrière herstel van de huid te ondersteunen. 
  • Hydroxytyrosol & pure vitamine C: krachtige antioxidanten die helpen om donkere plekken veroorzaakt door littekens te vervagen, op te helderen en zichtbaar te verminderen.
  • Polysilicone 11: diffuseert licht om onvolkomenheden in de huid optisch te vervangen, terwijl hybride elastomeer poeder diepte verschillen vult en littekens direct zichtbaar vermindert.

Heb jij last van acne of acne littekens en wil je advies over wat je het beste met je huid kunt doen, neem dan contact met ons op en dan helpen wij jou verder en vinden we een geschikte oplossing.