Mijn jarenlange overtuiging is dat een gezonde huid moet worden gevoed van binnenuit. Dit betekent dat een gezonde huid afhangt van jouw dieet, dit is zelfs belangrijker dan huidverzorgingsproducten. De combinatie is natuurlijk het beste! 

Een groeiend aantal onderzoeken biedt ons bevestigingen van de impact van voeding. Niet alleen op huidaandoeningen van acne tot psoriasis, rosacea tot rimpels, maar ook van ziekten die gepaard gaan met sommige van deze aandoeningen. 

Oorzaken van de ouder wordende huid

Drie van de belangrijkste factoren die bijdragen aan een ouder wordende huid zijn oxidatie, ontsteking en glycatie. Deze factoren werken op elkaar en versterken elkaar. Blootstelling aan UV-straling leidt bijvoorbeeld tot het genereren van vrije radicalen (oxidatie), wat ontstekingsprocessen teweegbrengt die de huid verder verouderen. Het glycatieproces, wat overtollige suikers in het bloed aan eiwitten bindt, verzwakt weer het collageenraamwerk van de huid en draagt bij aan verlies van elasticiteit en rimpels. 

Eet je zonnebrandcrème

We weten allemaal dat de zon de grootste huidverouderende factor is. Granaatappels en andere voedingsmiddelen verhogen de effectiviteit van zonnebrandcrème en werken zelfs als een natuurlijke zonbescherming. Het toevoegen van granaatappelextract in zonnebrandcrèmes zorgde ervoor dat het SPF-filter met 20% werd verbeterd. Je kunt dit dus nog meer ondersteunen door zelf granaatappels te eten. Dat zal nog eens 25% verbeteren aan het SPF-filter! Met andere woorden je kunt het beste je zonnebrandcrème eten! 

Rijk aan antioxidanten

Een andere manier om de veroudering van jouw huid te vertragen is door de consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten te verhogen. Deze zijn bijvoorbeeld fruit, groenten, volle granen en bepaalde kruiden en specerijen. Mijn favoriete antioxidant-bevattende voedingsmiddelen zijn granaatappels, bosbessen, Goij bessen, groene thee en ook chocolade! 

Antioxidanten bestrijden ook ontstekingen, een andere oorzaak van de ouder wordende huid. Naast de bovengenoemde antioxidantrijke voedingsmiddelen, is het belangrijk om ontstekingsremmende voedingsmiddelen in te nemen die rijk zijn aan Omega-3 vetzuren. Een aantal voorbeelden: koudwatervissen zoals zalm, tonijn, haring en makreel; visolie en lijnzaadolie; walnoten en chiazaadjes; biologische broccoli, spruitjes, bloemkool en spinazie; sojabonen en tofu.

Carotenoïden zijn een andere klasse van voedingsstoffen die dienen om cellen te beschermen tegen de gevaren van oxidatie. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan carotenoïden zijn Goji-bessen, tomaten, roze grapefruit en watermeloen.

Ten slotte is vitamine C verantwoordelijk voor de productie van collageen, waardoor de huid er strakker en jonger uitziet. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C: citrusvruchten, mango’s, aardbeien, boerenkool, kiwi’s, spinazie en paprika’s en ook chilipepers.

Verlies van collageen en elasticiteit van de huid

Glycatie, de derde factor in de ouder wordende huid, is een gevolg van overmatige bloedglucosespiegels. Bij glycatie bindt glucose zich aan eiwitten, wat een impact heeft op collageen en leidt tot verlies van elasticiteit van de huid. Dit proces wordt verder versneld in delen van het lichaam die zijn blootgesteld aan UV-straling. De bottom line is om jouw inname van suikers te beperken. 

Voor meer informatie over een gezonde lifestyle en hulp daarbij kun je contact opnemen met Face & Body Lounge in Hoofddorp wij helpen jou naar een huid die mooi is van binnen naar buiten!