Soms is het meest productieve wat je kunt doen: ontspannen! 

Soms raken we zo verwikkeld in onze hectische levensstijl met deadlines op werk, afspraken in het weekend met vrienden en/of vriendinnen dat we eigenlijk vergeten te ontspannen. Maar het regelmatig ontspannen, zelfs 5 minuten zou helpen, kan ervoor zorgen dat we onze stressniveaus kunnen verlagen. Zo kunnen we beter tegen deadlines en problemen in ons leven. 

ontspannen

Stress is helemaal niet altijd slecht! Een zekere hoeveelheid stress is nodig om met moeilijke situaties in ons leven om te gaan. Er treden fysieke veranderingen op in ons lichaam waardoor we actie kunnen ondernemen, wanneer het ‘probleem’ is verdwenen zal de stress ook verdwijnen. Toch? Als we echter te lang in een hoge staat van stress blijven kan dit schadelijk zijn voor onze gezondheid. 

  • Stress kan invloed hebben op ons fysieke, mentale en emotionele welzijn en hoe we ons reageren of gedragen. 
  • Lichamelijk symptomen zoals hoofdpijn, spanning in de nek en schouders, duizeligheid, vermoeidheid en slecht slapen kan allemaal een gevolg zijn van teveel stress. 
  • Stress kan ook onze mentale toestand beïnvloeden, omdat het de cortisolspiegel verhoogt. Dit is een hormoon dat de functie van de hersenen beïnvloedt. Dat kan ervoor zorgen dat je een slechte concentratie hebt, je moeilijk beslissingen durft te nemen en je gedachten ‘all over the place’ zijn. 

Om nog een aantal dingen aan deze lijst toe te voegen kunnen emotionele symptomen zich voordoen als prikkelbaarheid, angst, laag zelfvertrouwen en zelfs depressie! Een persoon met een hoge staat van stress kan agressief of defensief gedrag vertonen, situaties vermijden, slechte communicatie hebben of zelfs teveel alcohol drinken en roken. Dit kan de stemmingswisselingen weer extra verergeren. Zo blijf je in een vicieuze cirkel zitten. 

TIME TO RELAX

We zijn niet altijd in staat om stress te vermijden, maar leren omgaan met stress is de sleutel! Het beoefenen van ‘ontspanning’ is van cruciaal belang om stress te kunnen beheersen. Wanneer we ons ontspannen neemt de bloedstroom toe in ons lichaam, hierdoor krijgen we meer energie. Dit helpt ons met: positief te denken, concentratie, dingen onthouden en beter beslissingen te maken. 

Ontspanning vertraagt onze hartslag, vermindert onze bloeddruk en verlicht spanning. Het helpt ook de spijsvertering omdat we essentiële voedingsstoffen efficiënter zullen absorberen wanneer we ontspannen zijn, dit helpt weer om ziekten en infecties te bestrijden. 

Ontspan gedurende de gehele dag

We moeten niet alleen onze dag ontspannen beginnen, maar we moeten ons op verschillende momenten gedurende de dag ontspannen. Plan een paar keer per dag, 5 minuten in je agenda om even te ontspannen. Loop even een rondje, pak een boek erbij of doe gewoonweg helemaal niks! Een aantal ontspanningstechnieken om ervoor te zorgen dat je gemakkelijk en snel ontspannen wordt: 

Focus op je ademhaling

  • Meditatie – je kunt altijd een app gebruiken om te helpen! 
  • Progressieve spierontspanning (span en ontspan uw spieren door uw hele lichaam)
  • Visualisatie – stel je een ontspannende plek voor en focus op de details.
  • Maak een kleine wandeling en houd rekening met je omgeving, houd je aandacht op de planten, de bomen, de zon, de wolken.

Neem de controle en kom er achter wat jou helpt om te ontspannen. Ook thuis is het belangrijk om te ontspannen. Er zijn veel eenvoudige, goedkope manieren om te ontspannen – luister naar muziek, maak een wandeling, lees een boek, wees creatief, ga sporten, neem een ​​warm bad of wat dan ook helpt om de stress te verlichten je geest en lichaam. 

Swiss Bliss Treatment

Wil jij ontspannen maar dan NEXT LEVEL. Maak dan eens een afspraak bij Face & Body Lounge in Hoofddorp voor een Swiss Bliss Treatment. Lees hier meer over deze extreem ontspannen behandeling.