Hyperpigmentatie wordt veroorzaakt door een toename van melanine. Melanine is het natuurlijke pigment dat onze huid, haar en ogen hun kleur geeft. Een aantal factoren kan een verhoging van de melanineproductie veroorzaken, maar de belangrijkste zijn blootstelling aan de zon, hormonale invloeden, leeftijd en huidletsels of ontstekingen.

Blootstelling aan de zon en hyperpigmentatie

Zonlicht stimuleert de aanmaak van melanine en is de belangrijkste oorzaak van hyperpigmentatie. Blootstelling aan de zon is de belangrijkste oorzaak van hyperpigmentatie, omdat het zonlicht de aanmaak van melanine in de eerste plaats veroorzaakt. Melanine fungeert als het natuurlijke zonbescherming van de huid door je te beschermen tegen schadelijke UV-stralen, en daarom worden mensen bruin in de zon. Maar overmatige blootstelling aan de zon kan dit proces verstoren, wat leidt tot hyperpigmentatie.

Als er eenmaal donkere vlekken zijn ontstaan, kan blootstelling aan de zon het probleem ook verergeren door ouderdomsvlekken (of zonnevlekken), melasma en post-inflammatoire hyperpigmentatie vlekken nog donkerder te maken.

Hyperpigmentatie en hormonen

Hormonale invloeden zijn de belangrijkste oorzaak van een bepaald soort hyperpigmentatie, bekend als melasma of chloasma. Het komt vooral voor bij vrouwen en er wordt aangenomen dat het optreedt wanneer de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron de overproductie van melanine stimuleren wanneer de huid wordt blootgesteld aan de zon.

Hyperpigmentatie en leeftijd

Naarmate de huid ouder wordt, neemt het aantal melanine producerende cellen (bekend als melanocyten) af, maar de resterende cellen nemen in omvang toe en hun distributie wordt meer gefocust. Deze fysiologische veranderingen verklaart de toename van ouderdomsvlekken bij mensen boven de 40. 

Hoe kan ik de vorming van hyperpigmentatie voorkomen?

Elke dag een breedspectrum zonbescherming gebruiken kan hyperpigmentatie helpen voorkomen. Bescherming tegen de zon is de belangrijkste stap die je kunt nemen om hyperpigmentatie in de eerste plaats te voorkomen. Het is belangrijk om te onthouden dat de zonnestralen de huid zelfs op bewolkte dagen aantasten, dus geef je huid de dagelijkse bescherming die het nodig heeft. 

Het beperken van de blootstelling van de huid aan de zon zal ook helpen om gevallen van hyperpigmentatie te verminderen. Probeer tijdens de meest intense uren uit de zon te blijven en draag waar mogelijk beschermende kleding, inclusief hoeden en brillen. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan de zon, breng dan een zonnebeschermingsproduct aan met:

  • een geschikt SPF-niveau;
  • die speciaal is samengesteld voor jouw huidtype en conditie

Hoe kan ik huidige pigmentvlekken verminderen? 

Er zijn verschillende behandelingen en producten die de huid kunnen helpen herstellen. Om het beste advies te kunnen geven vragen wij altijd aan onze klanten om een intake gesprek bij ons in te boeken. Dan kunnen wij de huid goed bekijken en een passend advies qua producten maar ook behandelingen geven.

MAAK DIRECT EEN AFSPRAAK!