Licht heeft prachtige eigenschappen om je humeur en energieniveau te verhogen.

Voor sommigen is de winter een prachtig seizoen, vol vakantieplezier, prachtige besneeuwde uitzichten en activiteiten zoals sleeën en skiën. Maar voor anderen brengt het seizoen alleen maar de blues. Het humeur neemt in de herfst en winter een duik, zelfs als het leven verder goed gaat.

Voor ongeveer 3 procent van de mensen is deze stemmingsdaling zo ernstig dat ze iets hebben dat seizoensgebonden affectieve stoornis wordt genoemd. Ze voelen niet alleen vermoeid, maar ervaren ook:

  • Verlies van interesse in dingen die ze gewoonlijk leuk vinden;
  • Ongewone vermoeidheid of traagheid;
  • Moeite met slapen;
  • Een neiging om te veel te eten en aan te komen;
  • Een onvermogen om zich te concentreren;
  • Gevoelens van hopeloosheid, of soms zelfs zelfmoordgedachten;

Wat is het met de koudere maanden die deze dip veroorzaakt? Is er een manier om het te verslaan?

Het geheim ligt misschien in een gratis bron waar we allemaal bekend mee zijn: licht! Planten zijn afhankelijk van het opnemen van licht om voedsel te maken en te groeien, maar het blijkt dat wij ook licht nodig hebben. Onze biologie is zo ingepakt met licht dat onze stofwisseling, stemming en denken er allemaal door worden beïnvloed.

Onze stemming is nauw verbonden met licht.

De winterdip overkomt niet alleen mensen omdat de winter hun minst favoriete seizoen is. Er is eigenlijk een biologische reden voor winterdepressie. De mensen die het meest vatbaar zijn voor door de winter veroorzaakte depressies zijn degenen die ver van de evenaar wonen. Als je verder van de evenaar woont, heb je in de winter minder uren daglicht.

Omdat er in de herfst en winter minder daglicht is, raakt het circadiaanse ritme van het lichaam verstoord. Als het gaat om het afstemmen van onze lichaamsklok, is licht almachtig – met steeds minder in de herfst en winter, verzwakken de natuurlijke ritmes van ons lichaam, wat slecht is voor ons humeur, metabolisme en cognitieve vaardigheden. Het is ook mogelijk dat minder zonlicht leidt tot een daling van serotonine, een chemische stof in de hersenen die belangrijk is voor het reguleren van de stemming.

Kunstlicht kan de stemming stimuleren en winterblues op afstand houden

Nu, om de sfeer een beetje op te krikken. Door kunstmatig licht toe te voegen aan ons leven, kunnen we het echt opnemen tegen de winterdip! Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat zoiets eenvoudigs als het gebruik van een ‘lightbox’ de symptomen kan verminderen. In het ideale geval wil je een lichtbron met volledig spectrum, zoals een lichtbak die voor deze behandeling is ontworpen. Maar zelfs een heel felle lamp uit de bouwmarkt kan helpen!

Lichttherapie verbetert je humeur door je circadiaanse ritmes te reguleren en serotonine te verhogen. Het bijzondere van deze behandeling is dat het gemakkelijk kan worden gecombineerd met medicijnen of andere behandelingen zonder interferentie of bijwerkingen. Zelfs voor mensen die het hele jaar door depressief zijn, kan lichttherapie (in combinatie met het nemen van een antidepressivum) een extra stemmingsboost geven.

Lichttherapie kan ook helpen bij slaap en vermoeidheid overdag

Lichttherapie kan een nog meer direct effect hebben op onze slaap. Vaak hebben mensen met een depressie (vooral seizoensgebonden depressie) ook latere chronotypes, wat betekent dat ze biologisch bedraad zijn om later te willen slapen en later wakker te worden dan de gemiddelde persoon. Dit zorgt voor een dubbele klap in de winter.

Maar door direct na het ontwaken lichttherapie te doen, kan de biologische klok van nachtbrakers eerder worden verschoven, waardoor hun slaapkwaliteit ‘s nachts verbetert en van invloed is op hoe alert en verfrist ze zich ‘s ochtends voelen.

Helder licht helpt nachtbrakers niet alleen om overdag op te vrolijken en ‘s nachts goed te slapen. Voor mensen met chronische ziekten zoals de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer, en voor mensen die herstellen van ziekten zoals kanker, helpt lichttherapie om vermoeidheid gedurende de dag te verminderen. Voor deze patiënten kan lichttherapie bijzonder welkom nieuws zijn, omdat het een manier is om symptomen te behandelen zonder meer medicijnen aan hun regime toe te voegen.

Wil jij de effecten van lichtterapie voelen en zo jouw winterdip voorkomen? Lees hier verder over de Beauty Angel, die nog veel meer voordelen heeft dan alleen jou uit je winterdip halen!