Droge plekken op de huid kunnen een teken zijn van een huidprobleem. 

Van de winderige koud in de lucht tot het veranderen van de kleuren van de bladeren, er is zoveel om van te houden aan de herfst. Alleen zodra de herfst begint zullen veel mensen meer last krijgen van droge plekken op de huid. We hebben het dan over een droge, schilferige, jeukende huid. Zodra dit gebeurt, is het belangrijk om te weten waar dit vandaan komt, wat is de oorzaak naast het veranderen van het seizoen? Wat kan je hier zelf aan doen? 

Helaas voor ons allen zal iedereen een keer in zijn of haar leven last krijgen van droge plekken in het gezicht of ergens op de rest van de huid. Waar dit vandaan komt kan een hele uitdaging zijn. Waardoor worden deze random droge plekken veroorzaakt? En misschien nog belangrijker hoe kunnen we dit voorkomen…!? 

Hoe kun je jezelf ontdoen van droge plekken op de huid

Allereerst is het misschien handig om te weten: wat zijn droge plekken nou eigenlijk? Over het algemeen worden droge plekken op het gezicht gelokaliseerd en zijn het gebieden met jawel, een vochttekort. Deze droge plekken kunnen een aantal dingen zijn. Denk aan: eczeem, psoriasis, infecties of gewoonweg het tekort aan voeding in de huid. Het is wel belangrijk dat zodra je opeens ergens een droge plek krijgt dat je er achter komt wat dit veroorzaakt en wat dit daadwerkelijk is. Een droge huid aanpakken doen we namelijk anders dan dat we eczeem aanpakken. Dus laat je hierover goed informeren door een specialist. 

Hoe zien droge plekken eruit? 

Helaas hebben we hier niet één antwoord op. De huid van iedereen verschilt en dat betekent dus ook dat droge plekken er per persoon anders uitzien. Bij de één zal je de plek van afstand niet eens zien, maar voel je het alleen. Bij de ander lijkt het meer op een ontsteking en de ander krijgt een hele rode plek op het gezicht. De gemakkelijkste manier is eigenlijk gewoonweg om het te voelen. Als er kleine oppervlakken zijn die een andere textuur hebben en aanvoelen als schuurpapier dan kan dit wijzen op een droge plek. 

Wat veroorzaakt droge plekken?

Er zijn verschillende oorzaken van droge plekken, maar de meest voorkomende oorzaak is toch weersveranderingen. Anderen veroorzakers zijn vaak diepere huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis. Een andere oorzaak kan zijn dat je voor jouw huidtype verkeerde huidverzorgingsproducten gebruikt. Gebruik jij al bij jouw reiniging producten die de huid irriteren, ja dan kan het zijn dat dit de oorzaak is van jouw huidprobleem. Laat je daarom altijd adviseren door een expert op het gebied van huidverbetering! 

Voor het overzicht hebben we een aantal punten opgeschreven die de oorzaken kunnen zijn van droge plekken in jouw gezicht: 

  • Het weer: ook al betekent de korte dagen en koude maanden dat de gezellige feestdagen er weer aan zitten te komen, het betekent ook dat jouw huid waarschijnlijk wordt droog gezogen door de koudere lucht. Naast de buitenlucht kan de droge lucht van de verwarming de huid nog meer uitdrogen dan normaal.
  • Jouw make-up remover: elke avond voor het slapen gaan jouw make-up verwijderen is een essentiële stap in jouw huidverzorgingsregime. Ondanks dat je misschien denkt dat je goed bezig bent kan jouw make-up remover de boosdoener zijn van jouw droge plekken. Ook hierbij is het belangrijk dat je het juiste product gebruikt voor jouw huid!
  • Eczeem: dit huidprobleem zorgt voor een ontsteking op jouw huid wat leidt tot rode schilferige, jeukende huiduitslag. Eczeem is een genetische aandoening waarbij de huidbarrière niet goed werkt wat leidt tot verlies in hydratatie, ontstekingen en droge plekken op de huid. Zeker wanneer je denkt last te hebben van eczeem is het belangrijk dat je je weer laat adviseren door een huidspecialist welke producten voor jouw huid kunnen.
  • Rosacea: rosacea is een huidaandoening waarbij de huid extra gevoelig is en overdreven reageert op omgevingsfactoren. Enkele veel voorkomende symptomen zijn snel rood worden en roodheid op je neus en wangen, daarbij ontwikkelen mensen met rosacea vaak droge plekken op de huid. Het is bij rosacea belangrijk dat je op zoek gaat naar een goed vochtinbrengende crème die de huid goed beschermt tegen harde elementen van buitenaf. Zoek dus naar een crème die een SPF bevat!
  • Jouw voedingspatroon: er zijn bepaalde factoren die je niet kunt veranderen, zoals genetica en het weer. Maar iets wat je wel kunt controleren en die een rol speelt bij jouw huid is jouw dieet. Het is belangrijk dat jij voldoende gezonde vetten toevoegt aan jouw dieet die bijdragen aan een gezonde vochtbarrière. Denk aan omega-3- vetzuren zoals zalm, walnoten, lijnzaad en kip.
  • Heet water: was jij jouw huid te vaak? En met veelte warm water? Dan kan dit ook een oorzaak zijn van jouw droge plekken op het gezicht. Lange douches of badmomenten met warm water kunnen de huid uitdrogen omdat ook de beschermende oliën dan van de huid worden verwijderd. Deze oliën spelen een beschermende rol voor de huid tegen deze barre omgevingsfactoren. Om dit probleem op te lossen kun je overwegen om te douchen met lauwwarm water in plaats van warm/heet water. Als je huid rood wordt is het water te heet!
  • Teveel scrubben: wanneer de herfst is aangebroken is het belangrijk dat je de huid niet teveel scrubt. Te veel exfoliëren kan de beschermende vochtbarrière aantasten en ervoor zorgen dat jouw hydratatie niet vasthoudt. Eén of twee keer scrubben in de week is voldoende, vraag hierover ook meer aan jouw huidexpert!

Weet jij na dit artikel nog steeds niet wat jij aan moet met jouw droge huid? Maak dan eens een afspraak in onze schoonheidssalon in Hoofddorp voor een intake gesprek en laat mij jouw vrijblijvend adviseren over jouw huid! Maak hier direct een afspraak!