De uitdrukking huidverzorging roept drie dingen op: huidkanker, een droge huid en een lange rij schoonheidsproducten bij uw plaatselijke drogisterij. Maar het is meer dan een oppervlakkige zorg. Hoewel een huidverzorgingsroutine klinkt als veel onderhoud, zijn de stappen voor een gezonde huid in werkelijkheid niet alleen noodzakelijk, ze zijn ook gemakkelijk uit te voeren.

Vroeg investeren in de gezondheid van jouw huid, met regelmatige huidverzorging, zal deze niet alleen beter beschermen tegen de harde effecten van de winter, maar je er ook het hele jaar door op jouw best uit laten zien en voelen. De sleutel tot veerkracht van de huid is de huid kennen en goed behandelen.

Allereerst moet je rekening houden met jouw huidtype. De primaire huidtypes zijn droog, vettig of gecombineerd en hoewel jouw huid afhankelijk van het seizoen droger of vetter kan worden, moet deze meestal relatief consistent zijn.

Wat hoort er in jouw huidverzorgingsregime?

Vervolgens moet je weten waaruit een gezonde huidroutine bestaat. Dat wil zeggen, welke soorten producten heb je echt nodig om je huid gezond en schoon te houden?

Cleanser

Cleanser is wat je gaat gebruiken om je gezicht te wassen en het is belangrijk om een ​​product te gebruiken dat bedoeld is voor je gezicht – niet alleen wat voor bar of body wash je ook hebt liggen. Je zult je gezicht voorzichtig willen wassen en ervoor zorgen dat je niet te hard scrubt. Spoel daarna af met warm water, want heet water verwijdert natuurlijke oliën en zorgt ervoor dat je huid uitdroogt.

Het vinden van de juiste reiniger voor jou kan een proces van vallen en opstaan ​​zijn. Als je een droge huid hebt, wil je er een gebruiken zonder alcohol of geur. Als jouw huid de neiging heeft om vettig te zijn, wil je een olievrije optie zoeken en kun je overwegen ook een toner te gebruiken.

Toner

Toner wordt aangebracht na het wassen van je gezicht en kan de huid gladmaken, verzachten en kalmeren. Toners bevatten vaak ingrediënten die voedingsstoffen voor jouw huid aanvullen en herstellen en die roodheid en droge plekken kunnen verminderen.

Vochtinbrengende crème

Net als reinigingsmiddelen zijn vochtinbrengende crèmes voor iedereen en moeten ze elke keer dat je jouw gezicht wast worden gebruikt. En net als bij reinigingsmiddelen is een beetje vallen en opstaan ​​volkomen normaal als je op zoek bent naar de juiste – een vette huid kan bijvoorbeeld profiteren van lichtgewicht, olievrije of gelproducten. Moisturizers voorkomen dat je huid uitdroogt, waardoor je huid gehydrateerd en glad blijft. Ze zijn het meest effectief wanneer ze worden aangebracht terwijl jouw huid licht vochtig is om vocht vast te houden.

Zonnebrandcrème

Sommige vochtinbrengende crèmes bevatten SPF, maar het kan geen kwaad om ook zonnebrandcrème te gebruiken, vooral als jouw vochtinbrengende crème een SPF van minder dan 30 heeft. Inmiddels zou je de lijnen goed moeten kennen: Breng elke dag zonnebrandcrème aan, zelfs als het grijs of koud is, zelfs als je bedekt bent. Wanneer je wordt blootgesteld, moet je elke twee uur opnieuw aanbrengen. 

Zorg ervoor dat je zonnebrandcrème beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen. Als huidkanker en beschadiging door de zon niet genoeg zijn om je te overtuigen, is blootstelling aan UV-straling ook de belangrijkste oorzaak van rimpels, ongelijkmatige teint, verlies van stevigheid en tekenen van veroudering.

Peeling

Hier is een product dat je misschien niet elke dag nodig heeft of wilt gebruiken. Als je een droge huid hebt, inclusief een droge huid die door de winterlucht wordt veroorzaakt, mag je meer exfoliëren dan normaal, maar je moet het toch tot een of twee keer per week houden – max. Afschilfering kan worden gebruikt na de reiniger, maar vóór de vochtinbrengende crème, omdat het helpt om een ​​schilferige huid te verwijderen door de celvernieuwing van de huid te verhogen. 

Serum

Een andere optionele toevoeging aan jouw huidverzorgingsroutine, serums bevatten ingrediënten zoals antioxidanten of retinol die de gezondheid van de huid op een aantal manieren ondersteunen, zoals het kalmeren van roodheid en het verbeteren van de textuur en stevigheid.

Wanneer je wat moet gebruiken?

De gemakkelijkste manier om te onthouden wanneer je wat voor je huid moet doen, is door er als volgt over te denken: huidverzorging in de ochtend moet gericht zijn op preventie en bescherming voor de dag en je nachtelijke routine moet gericht zijn op reiniging en herstel.

De meeste mensen hoeven hun gezicht maar één keer per dag echt te wassen. ‘s Ochtends spoelen met warm water voordat je een vochtinbrengende crème en zonnebrandcrème aanbrengt, zou voldoende moeten zijn, terwijl ‘s avonds, na een volledige dag van blootstelling en schade, meer toegewijde zorg wordt aanbevolen. Daarom moet je voor het slapengaan je gezicht wassen met een reinigingsmiddel om vuil en make-up te verwijderen en vervolgens toner, exfoliant en serums gebruiken als je dat wilt. Eindig in ieder geval altijd met hydrateren.