Test jouw SPF IQ met behulp van de onderstaande vragen…. Halleluja voor zonnebrand en het vermogen om mij te helpen beschermen tegen UV-schade. Misschien zit de SPF-bescherming al standaard in jouw tas, maar weet jij ook hoe je het op de juiste manier moet gebruiken? Als je kan leren hoe vaak je het moet gebruiken en hoe je het label kunt ontcijferem kun je ervoor zorgen dat je het meeste uit je zonnebrand haalt. Doe de onderstaande quiz om jouw kennis van zonveiligheid te testen en leer meer over de juiste manieren om jouw huid grondig te beschermen.

Waar of niet waar: UVA-stralen en UVB-stralen beschadigen de huid anders.

Het antwoord: waar. Volgens dermatologen en klinisch onderzoek veroorzaken UVA-stralen fijne lijntjes en rimpels en wordt de kans op huidkanker verhoogt. Terwijl UVB-stralen worden geassocieerd met brandwonden. Blootstelling aan UV-licht kan echter langdurige huidbeschadiging veroorzaken, dus bescherm jezelf tegen alle blootstelling.

Zoek naar een zonnebrandcrème met de woorden ‘breed spectrum’ op het etiket, wat betekent dat je de huid tegen beide UV-stralen beschermt. 

Hoe vaak moet je zonnebrandcrème opnieuw aanbrengen? (EEN PAAR KEER PER DAG OF OM DE TWEE UUR)

Het antwoord: minstens om de twee uur. De vuistregel is om zonnebrandcrème om de twee uur opnieuw aan te brengen en zodra je zweet of nat wordt.

Zonnebrandmiddelen verliezen hun effectiviteit als je ze gebruikt. Met andere woorden, chemische zonnefilters kunnen worden geïnactiveerd terwijl ze UV-licht filteren, terwijl minerale zonnefilters na verloop van tijd op de huid kunnen klonteren, wat een minder gelijkmatige dekking biedt.

Waar of niet waar: zonnebrandcrème is alleen belangrijk tijdens de zomer.

Het antwoord: niet waar. De temperatuur heeft niets te maken met jouw gevoeligheid voor de effecten van ultraviolet licht. SPF moet het hele jaar door deel uitmaken van jouw dagelijkse routine. Elke keer dat je huid wordt blootgesteld aan de zon, loop je het risico op schade door de zon, ongeacht het seizoen of hoe koud het buiten is.

Moet je zonnebrandcrème binnenshuis dragen? (JA OF NEE)

Het antwoord: zeker! Je zou nog steeds SPF moeten dragen, of je nu aan het zwembad luiert of binnenshuis een boek leest. Onthoud dat als je overdag vlakbij of bij een raam zit, je nog steeds wordt blootgesteld aan de zonnestralen. UVA-stralen met dezelfde intensiteit dwars door glas, dus pas op!

Is het veilig om zonnebrandcrème van afgelopen zomer te gebruiken? (JA OF NEE)

Het antwoord: het hangt ervan af. Denk twee keer na over het gebruik van overgebleven zonneschermen van afgelopen zomers – ze hebben met een reden een vervaldatum. Het geeft aan wanneer jouw zonnebrandcrème niet meer het meest stabiel of effectief is. Na die datum kunnen geen garanties worden gegeven voor stabiliteit of mogelijke bacteriële besmetting.

Een zonnebrandcrème kan drie jaar stabiel zijn, vanaf het moment dat het wordt geproduceerd. Aangezien je niet weet hoe lang een crème al in de winkel heeft gelegen raden wij jou aan om gewoon elk seizoen een nieuwe zonnebrandcrème te kopen! 

Wil jij advies over de beste zonnebrandcrème voor jouw huid of gewoonweg advies over huidverbetering? Neem dan contact met ons op. Altijd op de hoogte van wat er gebeurd bij Face & Body Lounge? Volg ons op Instagram